söndag 22 juli 2012

The House of Flying Daggers


Jag såg den förra helgen, Flying Daggers. Och sedan igen i torsdags med Catrine
Det är alltså i Kina år 859 e.Kr, som några superknivkastare (flying daggers) har satt sig upp mot regeringen, vilket naturligtvis ogillas. Poliskåren lyckas döda ledaren men hör talas om att hans blinda dotter har flytt. Som tur är lyckas de hitta henne och plocka in henne. Sedan följer en serie händelser som inte riktigt går att avslöja för då förstörs liksom hela filmen. Den är full av vändningar och om man bara ser till storyn, den klassiska "två män och en kvinna", är den inte olik många andra filmer. Men för det första är hela filmen helt på kinesiska, för det andra är slowmotionanvändningen extremt hög vilket gör den till ett konstverk och för det tredje är de flesta specialeffekterna väldigt bra för att vara från 2003 (enligt IMDb 2004). Actionscenerna är som danser och soundtracket ljuvligt. Miljöerna de vistas i är inte heller helt dumma, det är täta björk och bambu-skogar, öppna fält och blomsterängar.
   Själva filmningen gör också att filmen sticker ut, vissa scener är väldigt långa och ibland skiftar till och med årstider (vi lyckades inte riktigt lista ut hur det kunde vara möjligt).
   Man har lyckats göra en klassisk story till någonting nytt och det gillar jag.

PS. här kom jag och Catrine att tänka på mutanterna i Vintergatan om det är någon som kommer ihåg deras spetsiga hattar...


//L

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar