fredag 9 december 2011

Gyllene Draken

För närvarande går ett stycke kallat "Gyllene Draken" på stadsteatern här i Borås.
   På den lilla scenen finns en vit smal trappa på vardera sida och i mitten en framlutad världskarta som ser ut att vara hopklistrad lite huller om buller av ett par femåringar som gått lös med atlas, sax och klister. Mycket charmigt.
    Man blir introducerad för några boende i ett hyreshus, de anställda på en vietnamesisk restaurang (gyllene draken) som drivs av kineser på bottenvåningen. Två flygvärdinnor som delar lägenhet och som just kommit med ett plan från Chile. En namnlös man i en randig skjorta som spillt lite öl på sina byxor. Ägaren till en livsmedelsbutik i huset bredvid.
   Det mest iögonfallande för pjäsen var att rollerna var ombytta. Kvinnorna spelades av män och män spelades av kvinnor. Skådespelarna ger en inte allt för ovanlig bild av ett normalt svenskt hyreshus.
   Sakta vecklar en mörk och tragisk historia ut sig. En mörk historia som kantas av en lika mörk humor. Problem uppstår om och om igen och de stackars inblandade hanterar det på värsta tänkbara sätt och det blir inte bättre.
   Längre än så kan jag inte gå, förutom att säga att det är en komplex sammansättning fylld av duktiga skådespelare och att den är, om man har möjlighet, värd att se.

Ha det fint
//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar